06 - 51 50 77 04 redactie@haveninzicht.com

Wegwijs in strandvondsten

Appels, druiven, kwallen en wormen

Struinen langs de vloedlijn, wie heeft dat niet gedaan? Het is een leuk en leerzaam tijdverdrijf. Strandvondsten bestaan uit restanten van dieren en zijn een afspiegeling van het leven in de Noordzee. Al gauw vraag je je af welke soorten je tegenkomt en hoe die dieren dan leefden. Daar ga ik jullie een beetje bij helpen. Wat zijn naast schelpen, de meest opvallende vondsten?

Krabben

Krabben hebben een uitwendig pantser, dat tijdens de groei regelmatig wordt vervangen. Soms vind je zo’n afgeworpen pantser. Een krab is eigenlijk een kreeft die zijn staart op zijn buik heeft geplakt. De vrouwtjes-krabben bewaren hun eieren onder die staart. Daarom hebben de vrouwtjes een wat bredere staart (bijenkorfvorm) dan de mannetjes (eiffeltorenvorm).

Krabben paren als het pantser van het vrouwtje nog zacht is, vlak na de vervelling.

Een ouwe zeepok, het dier met de langste penis van het dierenrijk…

Zeepokken

Zeepokken zijn een soort garnalen die voor een liggend leven hebben gekozen. Als larf zwemmen ze nog vrij rond, maar na vestiging op een hard oppervlak gaan ze op hun rug liggen en blijven daar de rest van hun leven. Om zich heen bouwen ze van kalkplaatjes hun eigen wigwam, die ze bij laagwater kunnen afsluiten met twee dekselplaatjes. Met hun pootjes en kopsprieten filteren ze voedseldeeltjes uit het water. In zee bestaat de voortplanting vaak uit het massaal en gelijktijdig loslaten van eieren en sperma in het zeewater. Garnalen echter, gaan daarvoor nog echt bij elkaar op bezoek. De vastzittende zeepok-man doet dit door zijn penis enorm te verlengen en op de tast een vrouwtje in de buurt te vinden. De zeepok heeft dan ook verhoudingsgewijs de langste penis van het dierenrijk.

Deze kompaskwal kan pijnlijk steken. Spoel af met zout water. Azijn helpt tegen de jeuk.

Kwallen

Van de kwallen komen we de kompaskwal en de oorkwal regelmatig tegen. Kwallen worden ook wel neteldieren genoemd, vanwege hun gesteek met venijnige netelcellen. Als je gestoken bent, kun je de plek het beste afspoelen met zout water. Er wordt wel gezegd dat plassen over een kwallenbeet zou helpen tegen de jeuk. Voor zover ik weet, is dit effect nooit bewezen. Wat wel helpt is een beetje deppen met azijn.

Eikapsels

In de Noordzee zwemmen ook roggen en haaien. Regelmatig spoelen hun eikapsels aan op het strand. Het gaat meestal om de eikapsels van de stekelrog en de hondshaai.

Eikapsels van roggen tref je aan na stormachtig weer.

Je kunt ze gerust oppakken, ze kunnen niet prikken.

Zeedruiven

Soms kom je ook het zeedruifje tegen. Op het strand zijn deze doorzichtige rubberachtige bolletjes al lang dood. Een levend exemplaar in een bakje water heeft mooie iriserende richels op het oppervlak en twee tentakels om zijn prooi te vangen. Toch is dit geen kwal, want het zeedruifje heeft geen netelcellen. Het vangt zijn prooi met de kleverige uiteinden van de twee tentakels. In zee voel je die bolletjes weleens tegen je lichaam aankomen. Geen angst, ze doen je niets.

Wormen

In de zeebodem leven veel soorten wormen. Op het strand kun je van twee wormen de huisjes tegen komen. Het huisje van de schelpkokerworm komt veel voor en bestaat uit een sliertig buisje van stukjes schelp en zandkorrels. Het huisje van het goudkammetje is niet zo algemeen. Maar als je er een vindt, herken je het direct. Het is een sierlijk, taps toelopend buisje, opgebouwd uit een laagje zeer regelmatig verlijmde zandkorrels.

Beschermingskoker van het goudkammetje, een worm die zich ingraaft in de bodem.

Praktische tips

De beste tijd voor strandvondsten is laagwater. Zie hiervoor www.getij.rws.nl.
Een handige en zeer complete gids is de Gids van Kust en Strand van Peter Hayward. Ook Strandvondsten van Hans de Blauwe is een aanrader.
Op de Belgische website www.natuurpunt.be kan je handige, geplastificeerde zoekkaarten kopen. Aanraders zijn: Natuurwijzer Kust, Zoekkaart Schelpen van het Nederlandse Strand, Zoekkaart LNE-Zeewieren.
Op www.anemoon.org van de Stichting Anemoon vind je veel informatie over het leven in de zee.

IVN

Johan verzorgt met zijn collega Chrit van Ewijk verschillende wandelingen van het IVN
(ivndenhaag.nl). Je kunt Johan ook boeken voor een privérondleiding, wandeling of een lezing over het havengebied of de Zandmotor (Ter Heijde).

T: 06 – 18 146 226
Stuur een mail

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit bericht