06 - 51 50 77 04 redactie@haveninzicht.com

Verliefd op Scheveningen

De voortgang van programma ‘De Kust Gezond’

Boudewijn Revis is apetrots dat hij wethouder is van Scheveningen. ‘‘Ik stem voor de onafhankelijkheid van het dorp’’, grapt hij, ‘‘want dan kan ik misschien wel burgemeester worden.’’ Zijn liefde voor Scheveningen ontstond 19 jaar geleden toen hij vanuit Nijmegen hiernaartoe verhuisde. Nu is hij als VVD-wethouder verantwoordelijk voor het programma ‘De Kust Gezond’ dat van Scheveningen de allermooiste badplaats van Noordwest-Europa moet maken.

Van Nijmegen naar Scheveningen, hoe was dat?

“Dat was een grote overgang. Ik was net getrouwd en mijn vrouw en ik hadden hier ons eerste huis gekocht, in de Loggerstraat. Wij voelden ons een beetje verloren in de Randstad. Daarom was het fijn om in een dorp terecht te komen waar iedereen elkaar kent. Met een bakker om de hoek en gezellige winkels in de Badhuisstraat. Dat gaf ons een geborgen gevoel. Mijn twee jongens, nu 15 en 17,  zijn er geboren. Ik bewaar warme herinneringen aan die periode.” 

Voelde u zich meteen thuis?

“Het kost tijd om Scheveningers te leren kennen. Het is een uniek dorp met een eigen geschiedenis. De zee speelt een belangrijke rol in vrijwel elke familie. Iedereen heeft wel een vader, oom, opa of broer die op zee is gebleven. Dat zorgt voor een hechte gemeenschap, waarin mensen voor elkaar klaarstaan. Voor een buitenstaander lijkt het misschien een gesloten gemeenschap, maar als je er de tijd voor neemt, ervaar je dat Scheveningers heel hartelijke mensen zijn. Harde werkers die hun schouders eronder zetten om iets van hun dorp te maken.”

Wat merk je van die gemeenschapszin?

“Scheveningers zijn trots op hun dorp en hun tradities. Een activiteit als Vlaggetjesdag wordt door grote groepen vrijwilligers gerund. Een mooi voorbeeld vind ik ook de oude logger de Noordster (SCH 236) die door een ploeg oud-vissers en vrijwilligers wordt opgeknapt en omgevormd tot een varend museum. Hieruit blijkt dat mensen tijd maken voor elkaar en voor hun gezamenlijke geschiedenis.” 

Van geschiedenis naar toekomst, hoe staat het daarmee? 

“We zijn vijf jaar geleden begonnen met het programma ‘De Kust Gezond’. Met als doel: de vergissingen uit de zeventiger jaren herstellen. We willen de sleetsheid weghalen en Scheveningen mooier en aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Met de kustkwaliteit van Scheveningen hebben we het in ons om de allermooiste badplaats van Noordwest-Europa te worden.” 

Wat is zo bijzonder aan onze kust?

“We hebben een kustlijn van 11 kilometer met ontzettend veel variatie. Vanaf het Zwarte Pad naar het noorden vind je een uitgestrekt strand tot aan de Wassenaarse slag, waar je heerlijk kunt wandelen. De boulevard heeft het hele jaar door toeristische aantrekkingskracht met de Pier, het Kurhaus, Sea Life, Legoland, Beelden aan Zee en gevarieerde horeca. Wat zuidelijker biedt het sportstrand ruimte aan sportevenementen en is een bloeiende surfgemeenschap ontstaan. In de haven vindt de maritieme bedrijvigheid en visserij een plek en recreanten die met hun zeilboot aanmeren in de tweede haven, staan binnen een halfuur in het Mauritshuis. Geen enkele andere stad heeft dat. Het Westduinpark, net ten zuiden van de haven is een beschermd natuurgebied, midden in de stad! En tot slot Kijkduin, een gemoedelijke familiebadplaats met eigen karakter. Er is echt voor ieder wat wils.”

“Scheveningers maken tijd voor elkaar”

Hoe vordert ‘De Kust Gezond’?

“Er is al veel in gang gezet. Op de Noordboulevard vernieuwt Hommerson het vastgoed tussen het Zwarte Pad en de Pier. Er komt een parkeergarage met 700 plaatsen. Heel belangrijk, want het zoekverkeer in de wijken tast de leefbaarheid aan. De gemeente zorgt voor meer groen, modernere verlichting en een bredere boulevard. Tegenover het Kurhaus komt een bijna 40 meter brede trap, op de plek waar vroeger de Wilhelminapier was. Daarmee herstellen we de verbinding met de zee. Het plein wordt verbreed en krijgt een bijzondere verlichting, waardoor het de grandeur van vroeger krijgt.”

Hoe vordert ‘De Kust Gezond’?

“Er is al veel in gang gezet. Op de Noordboulevard vernieuwt Hommerson het vastgoed tussen het Zwarte Pad en de Pier. Er komt een parkeergarage met 700 plaatsen. Heel belangrijk, want het zoekverkeer in de wijken tast de leefbaarheid aan. De gemeente zorgt voor meer groen, modernere verlichting en een bredere boulevard. Tegenover het Kurhaus komt een bijna 40 meter brede trap, op de plek waar vroeger de Wilhelminapier was. Daarmee herstellen we de verbinding met de zee. Het plein wordt verbreed en krijgt een bijzondere verlichting, waardoor het de grandeur van vroeger krijgt.”

 

Hoe past het Noordelijk Havenhoofd in dit plaatje?

“De werkzaamheden aan het Noordelijk Havenhoofd zijn net gestart. De visserij staat in dit gebied centraal, maar die willen we verbinden aan toerisme, sport en recreatie. We willen bezoekers laten zien wat de haven in zich heeft. Een publieksattractie rondom visserij moet nog verder uitgewerkt worden, maar die gaat er echt komen en heeft een enorme economische potentie.”

Heeft toerisme prioriteit in de haven?

“Nee, zeker niet. De eerste haven is een klassieke visserijhaven, een werkhaven, en dat moet ook zo blijven. Dat hoort bij de identiteit van Scheveningen en de visserij is bovendien een gezonde economische sector die werkgelegenheid creëert. In de tweede haven is echter ruimte voor ondernemers die zich richten op recreatie. De kade is ook geschikt voor tallships en grotere jachten. De derde haven is aantrekkelijk voor bedrijven die zich richten op energietransitie (onderhoud van windmolenparken op zee) of nieuwe manieren van voedselverbouwing (zeewierboerderijen).”

En het Zuiderstrandtheater?

“Het is mooi om te zien dat het tijdelijk theater, waar eerst veel protest tegen was, onderdeel is geworden van Scheveningen. Helaas moet het toch weer weg. We denken na over een andere bestemming. Samen met ondernemers en belanghebbenden werken we aan een convenant over de toekomst van de haven. We hebben net de eerste bijeenkomst achter de rug. In de tweede helft van 2019 moet het havenconvenant er liggen.” 

Komen er nog meer woningen bij in de haven?

“In de afgelopen jaren zijn veel nieuwe woningen gerealiseerd op het Norfolkterrein en de Dr. Lelykade. Alleen op de plek van het Zuiderstrandtheater komen nog woningen. Hoe we dat precies gaan vormgeven, wordt onderdeel van het convenant. Verder vind ik het wel welletjes. Er komt geen grootschalige hoogbouw en we moeten de balans bewaren tussen wonen en werken. Scheveningen is en blijft een werkhaven. Als je op zoek bent naar rust, moet je hier niet gaan wonen. Ik wil me alleen nog hard maken voor starterswoningen in Duindorp. Dat is een stuk maatwerk voor Scheveningen.” 

“Als je op zoek bent naar rust, moet je niet in de haven gaan wonen”

Wat zijn de grootste uitdagingen?

“We moeten de menselijke maat bewaken en zorgen dat Scheveningen een fijne plek blijft om te wonen. Het moet geen toeristenfabriek worden voor de stad Den Haag. Daarom kijken we bijvoorbeeld met bewonersorganisaties naar manieren om de omgeving groener te maken. Mensen kunnen mij altijd een mail sturen met plannen en ideeën. Ik kom graag langs, ook voor het oplossen van kleine problemen.”

En de bereikbaarheid?

“Dat is zeker een punt van aandacht. De metro naar Scheveningen is niet voor niets een van de belangrijkste onderdelen van het collegeakkoord. Dat is een langetermijnoplossing, die veel tijd en geld kost. Voor de kortere termijn zijn de parkeergarages van groot belang. Daarmee hopen we badgasten die rondjes blijven rijden in de wijken, af te vangen. Het is nóg beter als mensen met het openbaar vervoer komen. Maar we moeten accepteren dat het met mooi weer of een groot evenement altijd druk zal zijn op Scheveningen. Tijdens het vuurwerkfestival staan zo’n 150.000 mensen op de boulevard. Maar hoe fijn is dat? Al kopen ze allemaal maar één colaatje, ze brengen veel geld in het laatje. Ik wil nog wel een keer goed kijken naar het parkeerbeleid in de haven. Mensen die daar werken moeten hun auto goed kunnen parkeren.”

Is er nog iets te wensen over?

“De Noordboulevard wordt prachtig, maar de Palace Promenade is mij een doorn in het oog. Die wil ik heel graag opknappen. We zijn daarover al in gesprek met de eigenaar. Als ook die klus geklaard is, zijn we voor de komende 30 jaar klaar. Dan is Scheveningen de mooiste badplaats van Noordwest-Europa.” 

Meer info

Bezoek: Infopunt Scheveningen
De Kust Gezond

Strandweg 156 (naast de Pier)

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit bericht