06 - 51 50 77 04 redactie@haveninzicht.com

Salade met zoetzure makreel

Uit Edwins keuken

Vis zonder kapsones. Dat is al meer dan 50 jaar het handelsmerk van havenrestaurant Weduwe van der Toorn. In 2016 blies Edwin van der Goor nieuw leven in het iconische restaurant aan de haven. Edwin was jarenlang mede-eigenaar en gastheer bij sterrenrestaurant Seinpost. In de Weduwe staat hij weer zelf achter het fornuis en demonstreert hij hoe eenvoud en allure perfect samengaan.

Salade met makreel

Voorgerecht voor 4-6 personen

Een makreel, gemarineerd in het zoetzuur, en een frisromige crème met zilte haringkaviaar is een verrassende smaakcombinatie. De makreel maak je een dag van tevoren klaar, dus je tovert deze salade in een mum van tijd op tafel. Gecombineerd met een sprankelende gewürztraminer een perfecte opening voor een etentje.

Ingrediënten

Voor de salade

  • 1 kilo verse makreel
  • een paar lepels arachideolie
  • 1 krop sla
  • 1 avocado
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt (10%)
  • 1 eetlepel haringkaviaar
  • veldsla

Voor de marinade

  • 1 liter water
  • ½ liter witte azijn
  • 500 gram suiker
  • een flinke eetlepel zout
  • een eetlepel jeneverbessen
  • een eetlepel zwarte peperkorrels
  • 10 laurierbladeren
  • 1 Spaanse peper (doormidden gesneden, zaadjes eruit)
  • 2 rode uien, gepeld en in ringen gesneden

Een dag van tevoren

1. Makreel marineren
Vraag de visboer een kilo verse makreel te fileren en te ontdoen van het vel. Snijd de schoongemaakte vis in duimlange stukken. Bestrooi de stukken makreel met peper en zout en bak ze in een koekenpan op hoog vuur tot ze goudbruin van kleur zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom en meng ze totdat de suiker en het zout volledig zijn opgelost. Leg de stukken makreel in de marinade en zet de schaal afgedekt met folie een nacht in de koelkast.

 

Een half uur van tevoren

2. Saladedressing

Meng azijn, mosterd, citroensap, honing en worcestersaus en klop het met een garde tot een mooi homogeen mengsel. Druppel de olijfolie erdoorheen terwijl je blijft kloppen. Voeg peper en zout toe.

 

3. Crème met haringkaviaar

Meng de crème fraîche met de yoghurt, een paar druppels van de saladedressing en een beetje witte peper (twee slagen van de pepermolen). Meng er een eetlepel haringkaviaar doorheen. Voorzichtig, de eitjes moeten heel blijven.

 

4. Salade opmaken

Was de salade en gebruik alleen de binnenste, sappigste bladeren. Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in reepjes. Meng de dressing door de salade en drapeer wat slabladeren op een bordje. Leg er drie reepjes avocado op en drie stukjes makreel. Schep een paar eetlepels van de romige crème met kaviaar tussen de makreel en garneer met wat blaadjes veldsla.

Serveer de salade met een koel glas gewürztraminer.

 

Eet smakelijk!

“Dit is niet voor watjes”

“Dit is niet voor watjes”

Twee keer in de week stap ik met mijn team DamesZee en de stuurman in een boot van de Scheveningsche Roei Vereeniging. Een zogeheten ‘Cornish Pilot Gig’, een sloep die van oudsher een loods aan boord brengt van grote schepen om ze naar de havens aan de Engelse zuidkust te begeleiden.

Lees verder
Another kind of Blue

Another kind of Blue

Staande ovaties kreeg hij van de juryleden van America‘s got talent en Britain‘s got talent. Hij bereikte daarin respectievelijk de finale en halve finale. Miljoenen mensen wereldwijd keken op YouTube naar de optredens die een mix zijn van dans, animatie en video. Toch is de Haagse choreograaf David Middendorp in eigen land nog relatief onbekend bij het grote publiek. Maar dat gaat veranderen. David maakt betoverende voorstellingen waarin hij dans en technologie combineert. 

Lees verder
Antarcticareis met de Nederlandse bark Europa

Antarcticareis met de Nederlandse bark Europa

Acht weken op zee, naar de verste en koudste plekjes op aarde. Geen wifi, geen vaste grond onder de voeten. Hagenaar Frank Hoogeweegen (64) stapte aan boord van de bark Europa, een Nederlands tallship uit 1911, en zette voet aan land op Antarctica. Over zijn reis tussen walvissen, zeehonden, hónderdduizenden pinguïns en de mooiste natuurverschijnselen raakt hij niet uitgepraat. “Het was de meest avontuurlijke reis van m’n leven.”

Lees verder
Avondje uit – voorjaar 2018

Avondje uit – voorjaar 2018

Een strandwandeling, een visje happen en dan genieten van een prachtige voorstelling in het Zuiderstrandtheater. Kan het nog leuker? Kies uit een bont programma van culturele hoogtepunten uit binnen- en buitenland: musical, dans, jazz, klassiek of cabaret. Laat je inspireren door onze selectie!

Lees verder
Baken van hoop

Baken van hoop

De rode vuurtoren met de karakteristieke lichtkoepel is een markant herkenningspunt als je Scheveningen nadert vanaf zee. Een baken van hoop met een interessante geschiedenis. Want hoe wist een visser welk licht bij Scheveningen hoorde en wie zorgde ervoor dat dit licht ook altijd te zien was?

Lees verder
Boost je energie

Boost je energie

De zilte zeelucht, de wind door je haren, het ruisen van de golven. Aan zee spoelt alle stress van je af. Lange strandwandelingen, struinen in de duinen, yoga of een actieve bootcamp. Wat je ook kiest, kom ontspannen en laad de batterij weer op met een flinke dosis ‘Vitamine Zee.’ Op Buitengewoon Scheveningen vind je talloze tips en aanbiedingen om te relaxen.

Lees verder

Pin It on Pinterest

Share This