06 - 51 50 77 04 redactie@haveninzicht.com

Horecaman met een passie voor bier

Tony Lutz van Brouwerij Scheveningen

Met zijn brouwcafé was Tony 20 jaar geleden een van de eerste horecaondernemers in de haven. In 2015 stortte hij zich fulltime op het brouwen van bier. Maar Tony mist het contact met de gasten en mijmert over een nieuw plan: een proeflokaal met uitzicht op de jachthaven.

Tony Lutz is een echte horecaman. Hij geniet ervan om mensen te entertainen en een leuke avond te bezorgen. Hij stond al achter de bar sinds de middelbare school, toen hij begin jaren 90 met zijn bierleverancier Hans Poelman het plan opvatte om een brouwcafé te beginnen. Tony: “Hans had een ambachtelijke brouwerij in Brabant en ik had ervaring in de horeca. Een combinatie van een brouwerij en café zag je destijds nog nauwelijks.”

Ze lieten hun oog vallen op de haven, waar horeca-activiteiten nog ontwikkeld moesten worden. “We vonden het een unieke plek. In buitenlandse havensteden hadden we een paar inspirerende voorbeelden gezien van leeggelopen vissershavens die waren omgeturnd tot succesvolle horecagebieden. Dat zagen we in Scheveningen ook wel gebeuren. De haven was toen nog een soort braakliggend industrieterrein. Het was moeilijk om je voor te stellen hoe het zou worden.”

Niet alleen de locatie was spannend. Ook zelf bierbrouwen was een avontuur. Tony: “Wij waren, geloof ik, de 25ste ambachtelijke brouwerij in Nederland. Inmiddels zijn er meer dan 500. We installeerden gistbakken, kookketels en lagertanks en namen een bierbrouwer in dienst. Het eerste half jaar kwam er bijna geen kip. Niemand wist dat we hier zaten. Geleidelijk ging het steeds beter lopen. De populariteit van ambachtelijke producten groeide en naast ons eigen bier schonken we andere merken om de gasten een breder assortiment te bieden.”

Tony werkte zeven lange dagen per week in het café en was na 20 jaar toe aan iets anders. Tony: “Ondertussen groeide ook buiten het café de vraag naar ons bier. Het plan ontstond om te focussen op het brouwen. Ik verkocht het café en verbouwde de opslagruimte aan de Treilerweg tot brouwerij. Met grotere ketels, een bottellijn en een opslagruimte. Om de brouwcapaciteit maximaal te benutten, brouwen we ook voor andere bierbrouwers, de zogenaamde Haagsche Brouwmeesters, die hun bieren maken volgens hun eigen receptuur.”

“Ik mis het contact met de gasten”

In de brouwerij richtte Tony een proeflokaal in waar hij drie tot vier proeverijen per maand organiseert. “Ik geef een rondleiding en uitleg over het bierbrouwen en natuurlijk proeven we de bieren met een lekker hapje erbij. Dat zou ik liever nog vaker doen. Want dat is wat ik na een leven in de horeca het meeste mis: het contact met de gasten.”

Met alle nieuwe ontwikkelingen in de haven ziet Tony nieuwe kansen voor een locatie met uitzicht op de haven. “Meer in het zicht en in de buurt van de horeca wil ik een
proeflokaal openen, waar ik grotere groepen kan ontvangen. Wellicht in samenwerking met een ondernemer die een café wil runnen. Want zeven dagen per week, 14 uur per dag, dat hoeft voor mij niet meer.”

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit bericht