06 - 51 50 77 04 redactie@haveninzicht.com

Zo maak je van je huis een thuis

Praktisch interieuradvies…

Of je nu je appartement een facelift geeft of een nieuwe eengezinswoning betrekt, de inrichting van je huis moet passen bij je persoonlijkheid en voldoen aan praktische eisen. Hoe pak je dat aan? Priscilla Deltrap Ernst, eigenaar-stylist bij DeltrapErnstWonen, adviseert om het systematisch te werk te gaan.

Bepaal je stijl

Priscilla: “Zoek bij de inrichting van je huis naar een persoonlijke stijl en wees voorzichtig met het klakkeloos volgen van trends. Vraag je af: waar word ik blij van? Een eigen stijl geeft karakter aan je interieur en zorgt ervoor dat je je echt thuis voelt. Vind je dat lastig? Maak dan een moodboard. Je krijgt een beter beeld van je voorkeuren en kunt in één oogopslag aan anderen laten zien wat je bedoelt. Neem je moodboard, of een foto daarvan, mee naar de interieurspecialist als je meubels of materialen wilt uitzoeken.

Zo maak je een moodboard

Neem een stapel woontijdschriften en brochures en verzamel plaatjes die je aanspreken. Welke kleuren, dessins of vormen vind je mooi? Hou je van lichte en zachte tinten of mogen de kleuren wat gewaagder? Knip alles uit wat je aantrekt. Zoek stalen van verf en stoffen of maak foto’s van meubels die je ziet in de stad. Verzamel zo’n
50 knipsels en stalen. Spreid je oogst uit op tafel en breng een ordening aan. Zie je een patroon van terugkerende elementen, vormen, kleuren en materialen? Leg ze in groepjes bij elkaar en plak ze op een stuk karton. Zo ontstaat een beeld van de stijl die je mooi vindt. Je kunt ook online een moodboard maken, bijvoorbeeld via pinterest.com.

Kies de kleuren

Op basis van het moodboard bepaal je de belangrijkste kleuren. Een consequent doorgevoerd kleurenschema zorgt voor eenheid en rust in je interieur. Wat niet betekent dat je alles in één kleur moet schilderen; je kunt een kleur in verschillende schakeringen laten terugkomen in je huis. Een kleurenschema geeft echter houvast bij het maken van keuzes

Het effect van kleur

Kleuren hebben meer invloed dan je denkt. Kleur beïnvloedt bijvoorbeeld het gevoel van ruimte in een kamer. Donkere kleuren laten een kamer kleiner lijken. In een kamer met ramen op het noorden of met kleine ramen doen lichte tinten, zoals wit, crème of een pastelkleur, het goed. Die reflecteren het licht en laten de kamer groter lijken. Is de kamer zonnig en vangt hij veel licht, dan kun je kiezen: met koele kleuren demp je de zonnigheid, met warme kleuren maak je hem nog lichter.

Invloed op je stemming

Kleuren hebben ook effect op je stemming. Stem daarom de kleur van de ruimte af op zijn functie. Geel is een opwekkende, energieke kleur. Rood wekt de eetlust op en werkt goed in de keuken of in de eetkamer. De kleuren blauw en groen zijn juist rustgevend en heel geschikt voor een slaapkamer. Overigens kun je heel goed een bepaalde basistint kiezen die je combineert met accessoires in een contrasterende kleur. Vazen, kussens en tapijten in verschillende tinten en dessins voegen veel sfeer toe en je kunt ermee variëren. Combineer beige in de winter met warme, diepere aardetinten en ga in de zomer voor fris groen of zachtroze. Dat geeft een heel ander effect. Vind je het lastig? Kom dan langs voor een vrijblijvend advies op maat. Wij helpen je graag.”

Deltrap

Deltrap-Ernst Wonen
Hellingweg 276, Den Haag
T: 06 – 33 030 855
W: deltrap-ernst.nl

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit bericht