06 - 51 50 77 04 redactie@haveninzicht.com

kies de juiste raamdecoratie

Tips van de interieurstyliste

Overgordijnen, jaloezieën, shutters of vouwgordijnen in allerlei materialen en kleuren. Er zijn zoveel manieren om je ramen aan te kleden. Hoe maak je daarin een keuze? Interieurstyliste Priscilla Deltrap helpt je op weg met deze handige tips.

Priscilla Deltrap: “Mensen komen soms bij mij met plaatjes van raamdecoratie uit woontijdschriften. Dat is prima, want het maakt duidelijk welke stijl je mooi vindt. Maar bij optimale raamdecoratie komt nog iets meer kijken. Het gaat om de combinatie van daglicht, functie van de ruimte en praktische aspecten.

Lichtinval

Het begint met de natuurlijke lichtinval. Komt het daglicht vanuit het noorden, oosten, zuiden of westen de ruimte binnen? Dit heeft veel effect op de sfeer in de kamer. Licht vanuit het noorden en oosten is koel, terwijl licht uit het zuiden en westen veel warmer is. Wil je de natuurlijke lichtinval optimaal benutten en wellicht versterken, kies dan voor een stof in kleuren als wit, citroengeel, lichtgrijs, lichtblauw of lichtgroen. Die reflecteren het natuurlijke licht. En andersom: donkere verzadigde kleuren temperen juist het licht.

Functie van de ruimte

Daarnaast is de hoeveelheid daglicht van belang. Wat zijn de afmetingen van de ramen? Denk ook aan deuren met glas en dakramen. Komt er relatief veel of weinig daglicht de ruimte binnen? In combinatie met de functie van de ruimte bepaalt dit in hoeverre je de hoeveelheid licht wilt kunnen reguleren. Een slaapkamer met grote ramen bijvoorbeeld, wil je goed kunnen verduisteren, zodat je niet gewekt wordt door het zonlicht. Een koele, strak ingerichte woonkamer kun je opvrolijken door streeppatronen van licht te creëren met jaloezieën of shutters.

Privacy

Daarnaast zijn er ook praktische vereisten om mee te wegen. Bijvoorbeeld, hoe gaat het raam open en moet het ook open kunnen als de gordijnen of jaloezieën ervoor hangen?
Staat er een radiator onder het raam? Hoe is de inkijk? Als je privacy wilt creëren, kun je denken aan transparante gordijnen voor overdag, met overgordijnen die je ’s avonds kunt sluiten. Dienen de overgordijnen ook als isolatie? Dan zijn dubbele gordijnen een goede optie.

Zo zijn er allerlei vuistregels die het makkelijker maken te kiezen. Wil je meer weten of vind je het fijn als een expert met je meekijkt? Bel of kom langs in onze showroom. We denken graag met je mee.”.

Deltrap-Ernst Wonen

Hellingweg 276, 2583 DX Den Haag
W: www.deltrap-ernst.nl l T: 06 – 33 030 855

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit bericht