06 - 51 50 77 04 redactie@haveninzicht.com

Italiaanse warmte en gastvrijheid

Op bezoek bij de familie Villani

Het warme Italiaanse familiegevoel. Daar draait het om bij Gastronomia Villani. Het restaurant in de haven is het levenswerk van vader Cosimo. Over enkele jaren wil hij het overdragen aan zijn zoon Pietro. Samen bouwen ze aan zijn ultieme droom: een gastvrij restaurant vlakbij zee met authentieke Italiaanse gerechten.

Het begon allemaal in Puglia, in het zuiden van Italië. Cosimo Villani vertrekt op 16 jarige leeftijd uit zijn geboortestreek op zoek naar werk. Hij belandt in Duitsland, waar hij aan de slag gaat in diverse Italiaanse restaurants. Hij leert alle facetten van het vak: koken, bedienen, gastheerschap en wijnselectie. En hij ontwikkelt zich tot een allround medewerker en mijmert stiekem van een eigen zaak vlakbij zee. Hij verhuist naar Nederland, trouwt en krijgt drie dochters en een zoon. Ondanks het drukke bestaan met een jong gezin is Cosimo vastbesloten zijn droom te realiseren en op zijn 31ste besluit hij zijn horecapapieren te gaan halen.

“Ik ben supertrots dat ik het werk van mijn vader mag voortzetten”

Opgegroeid in het restaurant

Zoon Pietro (20) glimt van trots als hij vertelt over het doorzettingsvermogen zijn vader. “Moet je je voorstellen, op die leeftijd tussen de pubers op een ROC terwijl je nog niet zo goed Nederlands spreekt…” Met zijn diploma’s op zak opent Cosimo een eigen restaurant. Hij vestigt zich op verschillende plekken in Nederland totdat hij het restaurant Prosecco opent in de Stevinstraat in Scheveningen. Hij werkt zeven dagen per week samen met zijn vrouw.

Pietro: “Ik weet niet beter dan dat we altijd in het restaurant waren. Mijn drie zussen werkten er ook: in de administratie, de bediening en de marketing. Inmiddels hebben zij allemaal een andere baan. Mijn vader wil alles wat hij heeft opgebouwd graag aan mij doorgeven. Nu nog niet hoor. Hij kan nog steeds geen moment stilzitten en is elke dag bezig in het restaurant. Maar hij is inmiddels 62 en kijkt vooruit. Dus vorig jaar stelde hij voor om samen een nieuwe zaak op te zetten.

Samen opbouwen

“Ik ben supertrots dat mijn vader dit allemaal heeft bereikt voor zijn kinderen en dat ik dit mag voortzetten. Mijn vader verkocht Prosecco en we vonden een nieuw pand in de haven van Scheveningen. Nog een stukje dichter bij de zee. Dit restaurant is groter dan het oude en biedt meer mogelijkheden. We hebben zo’n 12 mensen in dienst en verdelen de taken. Mijn vader is de baas in de keuken en ik concentreer me op het management en de marketing.”

Ruimte voor besloten feesten

In vergelijking met Prosecco is Gastronomia Villani een stuk groter. Pietro: “We hebben plaats voor 300 gasten verdeeld over twee verdiepingen. De bovenverdieping is beschikbaar voor besloten groepen. Je kunt hier een feest geven, een zakelijke bijeenkomst houden of een bruiloft vieren. De bovenverdieping beschikt zelfs over een eigen keuken en bar en is daarom ook heel geschikt voor een kookworkshop of wijnproeverij. Op beide verdiepingen is een prachtig ruim en zonnig terras met uitzicht op de jachthaven.

“Dit is niet alleen ons restaurant, het is ons huis”

Laat je verrassen

Pietro: “Wij hebben veel vaste klanten en die ervaren bij ons warmte en gastvrijheid. Voor ons is dat heel vanzelfsprekend. Dit is niet alleen ons restaurant, het is ook ons huis. Als je hier komt eten, schuif je in feite aan bij ons thuis. Er is een à-la-carte menu maar je kunt ook kiezen voor het Gastronomia drie- of vier-gangen menu waarbij je je laat verrassen door de chef. Gasten die wel eens bij Prosecco hebben gegeten, kennen dit concept: je gaat gewoon zitten, bestelt een drankje en geeft aan of je zin hebt in vis, vlees of vegetarisch. En verder wordt alles geregeld en laat je je lekker verwennen. Voor speciale wensen is natuurlijk ook altijd ruimte. Onlangs vierde iemand hierboven zijn verjaardagsfeest. Mooie gedekte lange tafels vol met heerlijke gerechten, wijn en live muziek. Die typisch Italiaanse sfeer, daar kan ik oprecht van genieten.”

Gastronomia Villani

Hellingweg 94c, 2583 WH Den Haag
W: www.villani.nl l T: 070 219 6196

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit bericht