06 - 51 50 77 04 redactie@haveninzicht.com

Grootste vreugdevuur ter wereld

Van dorpsfeest tot professioneel evenement

Op Tweede Kerstdag om tien uur ’s avonds is het zover. Dan gaat het stapelen van pallets voor de vreugdevuren eindelijk weer beginnen. Achter de schermen zijn de organisatoren van de vreugdevuren in Scheveningen (Noorderstrand) en Duindorp (Zuiderstrand) al meer dan een half jaar bezig. Ze laten niets aan het toeval over bij de traditie die al generaties lang de gemoederen bezighoudt: de strijd om het grootste vreugdevuur ter wereld.

Tot in de jaren 80 werd de strijd op straat uitgevochten. Tegenwoordig is het een professioneel georganiseerd evenement dat tienduizenden bezoekers trekt en waar serieus geld in omgaat. Ga maar na: er gaan zo’n 150.000 houten pallets in één vuurstapel. Die komen van leveranciers uit het hele land en worden met vrachtwagens aangevoerd. Er zijn heftrucks en verreikers voor nodig om de vuurstapel te bouwen. Aggregaten voor de muziekinstallatie, lampen, eten, drinken en activiteiten voor de kinderen en toeschouwers. Per vreugdevuur zijn tienduizenden euro’s nodig. Wat ooit een dorpsfeest was, is professioneel evenement geworden, uniek in de wereld.

Allemaal vrijwilligers

De organisatoren en bouwers zijn allemaal vrijwilligers. Voor de financiering van het event zijn ze afhankelijk van giften en sponsors. In april beginnen de vrijwilligers met het benaderen van bedrijven. Die kunnen via banners, vlaggen, kleding, led-schermen of social media hun bedrijf promoten. Beide teams verkopen truien, petjes en sjaals om inkomsten te genereren. Daarnaast storten de bouwers van Scheveningen elke maand een bedrag om in de kosten bij te dragen en de Duindorpers collecteren in de wijk met de slogan ‘One team, one mission’. De meeste vrijwilligers zijn van jongs af aan bij deze traditie betrokken Met een team van 60 tot 100 vrijwilligers bouwen ze 4,5 dag onafgebroken.

Mannen van het eerste uur

Peter van Zanen en Don Obelix maken deel uit van het team Scheveningen. Michel Kulk is een van de drijvende krachten van het team Duindorp. Allemaal groeiden ze op met de traditie. Don: “Vroeger had je allemaal verschillende groepjes in straten en wijken. Het ging er hardhandig aan toe. Kerstbomen rausen, autobanden stelen en pallets jatten. Dat was allemaal illegaal en leidde tot schade en overlast. Peter: “Gesmolten tramrails, vernielingen, het circustheater is zelfs bijna een keer in de fik gevlogen. Er was voor tonnen schade.” Don: “Jongens die elkaar in een steeg opwachtten en elkaar te lijf gingen met stokken of bijlen om een kale kerstoom af te pakken. Bizar gewoon.”

Samenwerken met de gemeente

Tegenwoordig beperkt de strijd zich tot twee kampen en wordt er goed samengewerkt met de gemeente. Veiligheid heeft een hoge prioriteit. De gemeente legt op het strand betonstelplaten waarop de palletstapel wordt gebouwd. Don: “Die platen liggen echt waterpas om te voorkomen dat die stapel gaat hangen en omvalt.” Er komen stalen rijplaten waar de vrachtwagens en heftrucks overheen kunnen. Het bouwterrein wordt afgeschermd met hekken, zodat mensen niet te dichtbij kunnen komen.

Regels maar niet te veel

De samenwerking met de gemeente is goed, maar er blijft sprake van een zekere spanning.
Peter: “Er komen steeds meer regels, terwijl wij de ruimte willen houden om het op onze eigen manier te doen.” Een paar jaar geleden legden de bouwers zich al neer bij beperkingen in hoogte en volume. Er mag niet hoger gebouwd worden dan 35 meter en niet breder dan 20 meter. Het voorstel om er een element van snelheid aan toe te voegen – wie bereikt als eerste de 35 meter? – haalde het tot verdriet van sommigen niet. Te onveilig. Peter pleit voor een beetje soepelheid. “Als we één keer in het jaar wat harde muziek draaien, dan mag je dat wel door de vingers zien toch? Als we ons aan nog meer regels moeten houden, dan gaan we gewoon de wijk weer in!” Maar de redelijkheid overheerst over het algemeen. Michel: “We willen de traditie behouden en als er wat zou gebeuren, is het afgelopen.”

Scheveningen zint op wraak

Vorig jaar ging de overwinning naar Duindorp. Met een stapel van 33.40 meter hoog en 9.700 kubieke meter was hun stapel het hoogst en had het meeste volume. Scheveningen zint op wraak. Don: “We gaan dit jaar voor de 10.000 kubieke meter. We hebben er goed over nagedacht en er ligt al een gedetailleerd bouwplan klaar. Het is een vak apart, een soort metselen met hout. Er zijn verschillende soorten pallets. Met welke begin je? En hoe bouw je het op? Eerst in de breedte of in de hoogte? Ik kan er niet te veel over zeggen, want we willen ‘de andere kant’ niet te veel informatie geven, maar we hebben het helemaal uitgetekend. Daar staat straks een flatgebouw van hout.”

Competitie

De mannen zijn in het dagelijks leven vaak gewoon vrienden. Maar tussen kerst en oud en nieuw laait de onderlinge strijd op. Beide teams laten zich geen uitspraken ontlokken over de andere partij. Peter: “We hebben afgesproken om niks over hen te zeggen.” Michel: “We steken onze tijd en energie liever in onze eigen groep.” Maar ze beseffen maar al te goed: zonder tegenstander is er geen strijd. Michel: “Als je op die stapel staat, kijk je toch elke keer even naar de overkant. Hoe ver zijn zij? Hoe pakken ze het aan? Maar we laten er geen vriendschappen door kapot maken. We hebben elkaar nodig en we willen er gewoon één groot feest van maken.”

“In december is het strand weer van ons”

Competitie

De mannen zijn in het dagelijks leven vaak gewoon vrienden. Maar tussen kerst en oud en nieuw laait de onderlinge strijd op. Beide teams laten zich geen uitspraken ontlokken over de andere partij. Peter: “We hebben afgesproken om niks over hen te zeggen.” Michel: “We steken onze tijd en energie liever in onze eigen groep.” Maar ze beseffen maar al te goed: zonder tegenstander is er geen strijd. Michel: “Als je op die stapel staat, kijk je toch elke keer even naar de overkant. Hoe ver zijn zij? Hoe pakken ze het aan? Maar we laten er geen vriendschappen door kapot maken. We hebben elkaar nodig en we willen er gewoon één groot feest van maken.”

Saamhorigheidsgevoel

Wat carnaval is voor Brabant, zijn de vreugdevuren voor Scheveningen. Michel: “De hele buurt is er op de een of andere manier bij betrokken. Niet alleen met bouwen, maar ook met collecteren, activiteiten voor de kinderen, visbakken, barbecueën, iedereen doet wel iets. Er is een hechte band onderling. Onze jongens gaan voor elkaar door het vuur.” Don: “Het hele jaar door wordt hier op Scheveningen het ene na het andere evenement georganiseerd. Daar hebben wij als bewoners geen invloed op. Maar in december lopen we weer met de borst vooruit. Trots op wat we zélf voor elkaar krijgen. Dan is het strand weer een beetje van ons.” z

Sponsors welkom

Wil je een van de teams steunen?
Een bijdrage is van harte welkom.
Kijk op www.vreugdevuur-scheveningen.nl en www.duindorpvreugdevuur.nl

Palletoorlog

Vorig jaar maakte Dirk Verhoeven de documentaire ‘Palletoorlog’. Hij volgt de organisatoren van beide kanten tijdens de voorbereidingen en de opbouw van de vreugdevuren.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit bericht