06 - 51 50 77 04 redactie@haveninzicht.com

Avondje uit

Zuiderstrandtheater

Staande ovaties kreeg hij van de juryleden van America‘s got talent en Britain‘s got talent. Hij bereikte daarin respectievelijk de finale en halve finale. Miljoenen mensen wereldwijd keken op YouTube naar de optredens die een mix zijn van dans, animatie en video. Toch is de Haagse choreograaf David Middendorp in eigen land nog relatief onbekend bij het grote publiek. Maar dat gaat veranderen. David maakt betoverende voorstellingen waarin hij dans en technologie combineert. 

Het zijn kleine sprookjes vol visuele verrassingen, die de kijker meteen boeien en meenemen in het verhaal. Het samenspel van muziek, technologie en dans tilt de verbeeldingskracht van zijn voorstellingen naar een hoger plan. “There are no limits as to how far you can go”, aldus een van de juryleden van Britain’s got talent. In zijn nieuwe voorstelling Flirt with reality gaat David dan ook een stap verder. We zien bijvoorbeeld een duet tussen een danser en een groep drones. De drones vliegen in eerste instantie een eigen patroon. Gaandeweg kopiëren ze de bewegingen van de danser dankzij sensoren op diens hoofd en lichaamsdelen. Als groep vormen de drones als het ware zijn schaduw. Op een speelse manier ervaar je als kijker hoe de grens tussen mens en techniek vervaagt. 

Dans en technologie zijn twee totaal verschillende werelden. Voor David liggen ze echter dicht bij elkaar. “Het zijn allebei manieren waarmee mensen uitdrukking geven aan hun verlangens en wensen om iets te realiseren. Je bouwt immers een vliegtuig omdat je wil vliegen. Technologie geeft je het vermogen om dat tot stand te brengen. Dat geeft mogelijkheden, maar kan ook bedreigend zijn, afhankelijk van de wens die erachter schuilgaat. Je kunt atoomtechnologie gebruiken om energie op te wekken, maar ook om een vernietigend wapen te maken.” 

Bovendien gaan technologische ontwikkelingen razendsnel. Kunstmatige intelligentie, virtual reality en drones spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks bestaan. De scheidslijnen tussen de werkelijkheid en de virtuele wereld vervagen. Dat biedt kansen, maar zorgt ook voor wrijving. Precies dat spanningsveld is het uitgangspunt van de nieuwe voorstelling. In vier choreografieën zien we hoe mens en techniek elkaar beïnvloeden en sturen. Aan de voorstelling gingen jaren van voorbereiding vooraf. Studenten van de TU Delft en het technologiebedrijf Sioux stelden kennis en mankracht beschikbaar voor het ontwikkelen van de nodige software. David: “Ik vind het mooi dat kunst, techniek en wetenschap elkaar op deze manier versterken. Ik hoop hiermee ook mensen aan te spreken die normaliter niet zo snel naar een dansvoorstelling gaan.”

Te zien in: Zuiderstrandtheater Den Haag

Datum: 20 oktober 2018

Kaarten: www.zuiderstrandtheater.nl

Benieuwd naar eerder werk of de trailer? Bekijk de filmpjes op de website: www.anotherkindofblue.nl

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit bericht